Hogyan készítsük fel otthonunkat az eladásra?

Hogyan készítsük fel otthonunkat az eladásra?

Megjelent:

Azaz #11 tipp, hogyan várjuk az érdeklődőket.

Az otthon eladására való felkészülés ijesztő feladat lehet, de ha odafigyel, betart néhány íratlan szabályt, az sokat számíthat a leendő vevő és az ajánlat szempontjából. Mindenekelőtt szeretnénk már most tisztázni, hogy ebben a cikkben nem a hibák elrejtéséről lesz szó. SŐT.

Amikor elhatározzuk, hogy eladjuk az otthonunkat, bizony rengeteg munkát kell elvégezni ahhoz, hogy felkészítsük a házat/lakást az eladásra. Saját tapasztalatból mondhatjuk, bizony nem ritka, hogy az eladók egy-két dolgot elfelejtenek az előkészítés során. Összeállítottuk tehát a legfontosabb teendőkről egy listát, amelyeket érdemes elvégezni, hogy az eladni kívánt ingatlan vonzóbb és szerethetőbb legyen a potenciális vevők számára. 

Itt nem a felújításról beszélünk, hanem arról, hogy az ingatlan, az állapotához képest a legideálisabb képet mutassa. Függetlenül attól, hogy felújítandó ingatlanról van szó, vagy egy jó állapotúról. Egy kis plusz munkával és odafigyeléssel, felújítás nélkül is minimum 3-8%-ot nyerhetünk az eladásnál. 

#1 Szabaduljon meg a felesleges holmiktól

A legideálisabb állapot az, amikor az ingatlan üres állapotban kerül értékesítésre, de tudjuk, hogy ez sajnos nem minden esetben lehetséges, hiszen sokan a meghirdetett ingatlan értékét tudják (csak) az leendő új otthon vásárlására fordítani, így egészen a kulcsok átadásáig a lakásban élik mindennapjaikat.

Bizonyára senki sem akarja, hogy az érdeklődők a zsúfolt szekrényeket és polcokat, a ruhákkal teli fürdőszobát és bútorokkal zsúfolt szobákat, valamint a konyhapulton lévő holmikat lássák. Valójában azt az érzést kell megteremteni, amelyben a vevő el tudja képzelni saját magát.

Az ágyak mindig legyenek  bevetve és ízlésesen letakarva, ha az szükséges. A ruhák és cipők legyenek elpakolva. A fürdőszoba ne legyen tele szennyessel, a kád és WC legyen tiszta és jó illatú. A mosogatóba ne legyen mosatlan és ha lehet a csepegtető is üres legyen.

A legjobb választás az, ha a nem használt, vagy szezonon kívüli dolgokat elpakoljuk, kiselejtezzük vagy elajándékozzuk. Ezzel nem csak rendet teszünk az otthonunkban, hanem egyben felkészülünk a költözésre is. Így sokkal átláthatóbbá válik majd a csomagolás, a szállítás és az egész kötözési procedúra.

#2 Tiszta udvar rendes ház

Amennyiben Ön egy kertesházat kíván értékesíteni, akkor nemcsak a belső rendre kell odafigyelnie, hanem az udvar, a kert és a melléképületek állapotára is. Nem kell, hogy az egész kert virágokban pompázzon, vagy a sövény úgy legyen megnyírva, mintha egy szobrász készítette volna. Elég, ha látszik rajta, hogy gondozzák és odafigyelnek a rendre és a tisztaságra és az udvaron is megvan mindennek a helye. Néha elég egy-két kiálló szöget beütni, vagy kitisztítani az ereszt, és máris rendezettebb látvány tárul a leendő vevők elé. 

Ha nagyszerű első benyomást szeretne kelteni, akkor például megszépítheti a bejárati ajtót egy virággal, vagy egy ajtódísszel, ami már az első pillanatban barátságossá teszi a lakást.

Ellenőrizze a járdák és kocsibeállók állapotát, hiszen az egyenetlen és repedezett felület nemcsak a szemet bántja, de rendkívül balesetveszélyes is. A legtöbb esetben ezt saját magunk is el tudjuk végezni, de ha komolyabb a gond, akkor kerítse el ezt a területet, vagy vegye fel szakemberrel a kapcsolatot.

Fontos, hogy a nem mindennap használt területek, mint például a pince, a padlás vagy a melléképületek is tiszták legyenek. Szerencsére ezt nem kell csillogóvá varázsolni, elég egy alapos seprés és egy kis portalanítás

#3 Dokumentumok

Készítse össze a legfontosabb dokumentumokat, amire az értékesítéshez szükség lehet. Hogy pontosan milyen papírokra gondoltunk?

Tulajdoni lap - Ez a legfontosabb dokumentum, hiszen ezen található a legtöbb információ és már a hirdetési szöveg összeállításához is tartalmaz fontos adatokat.

Térképmásolat, vagy helyszínrajz - Kertesházak esetén ezt a dokumentomot is be kell szerezni. A rajta szereplő adatoknak egyezniük kell a valós állapottal, abban az esetben, ha például hitelt szeretnénk felvenni az ingatlanra. Eltérés esetén ugyanis a bankon nem engedélyezik a hitelfelvételt. Erről itt olvashat  egy tanulságos történetet.

Tervrajz - Amennyiben megvan az eredeti tervrajz - mert Ön is megkapta a korábbi tulajdonostól, amikor megvette a házat - javasolt továbbadni azt az új tulajdonosnak is.

Alapító okirat - Társasházi lakás esetén fontos dokumentum, a Szervezeti és Működési Szabályzattal, a Határozatokkal és a Házirenddel együtt. Ezek tartalmazzák a társasház szervezeti és működési szabályait és sok felmerülő kérdésre adhatnak választ.

Építési dokumentumok - Számlák, anyagköltségek, amennyiben történt építési, vagy hozzáépítési munkálat.

Rezsiszámlák bemutatása - Az ingatlan fenntartásának költsége most kiemelt jelentőséggel bír az eladás során. Itt érdemes összegyűjteni az elmúlt 12 hónap számláit, hogy egy teljes év költségét és annak szezonális megoszlása láthatóvá váljon. 

Energetikai tanúsítvány - Az ingatlan értékesítéséhez szüksége lesz egy energiatanúsítványra. Ez a dokumentum megmutatja, hogy az ingatlan mennyire energiahatékony és egy képzett szakember által elvégzett vizsgálatok alapján készül el. A tanúsítvány számát fel kell tüntetni az adásvételi szerződésben, illetve egy példányt a vevő rendelkezésére kell bocsátani.

Garanciák - Amennyiben a lakás részét képezik bizonyos berendezések, mint például beépített elektromos eszközök, vagy nemrég vásárol épületgépészeti termékek (pl. kazán, légkondicionáló, új ablak, tetőjavítás stb.) amelyekre még él az érvényes garancia, akkor ezeket készítse elő, hogy az információkat, számlákat át tudja adni a leendő tulajdonosnak. Ráadásul ez egy újabb pozitív benyomást kelthet ajánlattételnél, hiszen azt jelzi, hogy a lakás bizonyos része(i) és eszközei állapota védett.

A fent említett dokumentumokra bármikor szükség lehet, akár már az érdeklődök fogadásának időpontjában is. Ezért ne várjon ezeknek a papíroknak az beszerzésével az adásvételig. Szerezze be mindegyiket, hogy az összes felmerülő kérdésre válaszolni tudjon.

#4 Engedje be a napfényt

Semmihez sem fogható az az érzés, mint amikor besétálunk egy ragyogó napsütésben elárasztott szobába! A ház nagyobbnak, tisztábbnak és hívogatóbbnak tűnik, mint a zártnak érzett sötét szobák. Tehát legyenek a redőnyök felhúzva, a sötétítők pedig széthúzva. És itt jön még egy nagyon fontos szempont, ami nem más mint az ablakok tisztasága. Legyen minden üvegfelület makulátlanul tiszta.

#5 Kellemes, semleges illat mindenhol

Azok a lakástulajdonosok, akik házi kedvencükkel élnek együtt, vagy dohányoznak, hajlamosak a szagvakságra, ezért nem tudják megállapítani, hogy otthonukat kellemetlen szagok árasztották el. Ugyanakkor az érdeklődők biztosan megérzik, amikor a lakásba lépnek! Sajnos annak ellenére, amit a légfrissítők reklámjai sugallnak felénk, nem lehet egyszerűen bedugni valamit a konnektorba, vagy a levegőbe permetezni, hogy a kellemetlen szagok eltűnjenek.

A dohányszagok eltávolításához nagyszerű ötlet lehet a párásító készülék használata - már néhány nappal az érdeklődők érkezése előtt is beüzemelni, hogy legyen idő a semlegesítésre. Illetve a legegyszerűbb mód, vagyis egy alapos szellőztetés a látogatást megelőzően.

A házikedvencek esetében picit komplikáltabb a helyzet, hiszen az állatok szaga, különösen a macskavizelet nagyon kellemetlen lehet és sajnos elég gyakori eset. Főként akkor, ha a szőnyeget, vagy valamelyik kárpitot éri a baleset. Ebben az esetben alapos tisztítás szükséges, mert az illatosítók ilyen esetben csak rontanak a helyzeten.

#6 Előértékelés

Amikor ingatlanértékesítővel dolgozik együtt, akkor minden esetben készül egy összehasonlító piacelemzés, aminek a segítségével meghatározható az adott ingatlan ára, állapotához, lokációhoz és egyéb kritériumokhoz viszonyítva. Ez hasznos lehet, abban az esetben is, ha önállóan próbálja meg eladni az ingatlant, hiszen ennek a lépésnek az elvégzése megkímélheti Önt a kellemetlen meglepetésektől, amikor is túlárazzuk a saját otthonunkat - vagy nem kérjük meg azt az árat, amit képvisel.

#7 Ingatlanmustra a vevő “szemével”

Az online felületeknek köszönhetően a vevők több mint 90%-a online kezdi el a kiszemelt ház feltérképezését. Megnézi a Google Maps térképen az elhelyezkedést (vagy lokációt, amennyiben pontos cím nincs megadva). A Google Street View segítségével pedig még az utcába is “benéz” és megkeresi a házat.

Érdemes tehát Önnek is rákeresni a saját ingatlanára, hogy megtudja milyen kép fogadja majd az érdeklődőket. Ellenőrizze, hogy mikor készült az utcakép (amennyiben elérhető ez az opció) és, ha ez az utcakép már nem felel meg a valóságnak, akkor javasolt a hirdetés fényképei között szerepeltetni egy friss fotót is az aktuális állapotról.

#8 Lista

Rengeteg feladat vár Önre a döntés meghozatalának pillanatától egészen a kulcsok átadásáig. Azért, hogy semmi fontos tennivaló nem maradjon el ebben a kiemelten stresszes időszakban, az javasoljuk, hogy készítsen egy listát a teendökről. Olyat, ami még a legapróbb feladatot is tartalmazza, ami csak felmerülhet ebben az időszakban. Amennyiben ingatlanértékesítőre bízza az eladást, úgy sok kellemetlenségtől és feladattól menti meg magát, de számos olyan intéznivaló lesz, amit más nem tud Ön helyett intézni. Ilyen lehet például a költözés megszervezése és lebonyolítása, illetve kitűzni a végső dátumot, amikor az új lakó birtokba veheti az ingatlant.  

Ez a lista csökkentheti a stresszt, hiszen lehetővé teszi a teljes menet áttekintését, mi az amit már elvégeztünk és mi a következő lépés, amit meg kell tennünk. Ugyanakkor a feladatokra szánt időt is jobban be lehet osztani, sőt az egyes feladatokat ki lehet osztani a családtagoknak is, hogy ne csak egy embert terheljen minden tennivaló. 

#9 Képek, amikkel a vevő először találkozik

Amikor valaki lakásvásárlásra adja a fejét - és ahogy azt a korábbi pontban is írtuk - online kezdi a kutatást. Így az ingatlanról készült képet fogja legelőször megnézni. Ebből fogja eldönteni, hogy továbbgörget, vagy rákattint a hirdetésre. Ezért nem mindegy, hogy a hirdetéshez milyen képek kerülnek feltöltésre. Az ingatlanértékesítő erre a kardinális pontra is fel van készülve. Vagy ő maga, profi felszereléssel és hozzáértéssel elkészíti el a nagyszerű képeket, vagy megbíz egy másik fotóst, akinek szintén van tapasztalata az ingatlanok fotózásában. A képek mellé videófelvétel is készülhet, ami még jobban érzékeltetheti az ingatlan állapotát. 

#10 Apróságok, amire talán nem is gondolt

Nem is gondolnánk, de olyan apró dolgok, mint egy tál gyümölcs a konyhapulton, vagy néhány friss, hófehér törölköző a mosdó mellett barátságos és tiszta érzést kelthet a vevőkben. 

Törölje át a villanykapcsolókat és a kilincseket, hiszen ezek - főleg a villanykapcsolók és környékük - hamar koszolódnak és foltosak lehetnek. Szükség esetén cserélje ki az izzókat, hogy minden helyiségben működő világítás legyen.

Amennyiben az ingatlanértékesítés fűtési időszakban történik, akkor állítson be egy kényelmes hőfokot (20-24 C között), hogy a potenciális vásárlók jól érezzék magukat, évszaktól függetlenül! Nyáron, ha megoldott a légkondicionálóval való hűtés, ügyeljen arra, hogy ne legyen a lakásban túlságosan hűvös, hiszen ez zavaró lehet. 

Lehetséges, hogy a lakás makulátlan tiszta és illatos, még akkor is, ha a család kedvence is a házban lakik, mégsem ajánlatos a háziállat jelenléte a megtekintés alatt, mivel meglehet, hogy a vevők nem rajonganak úgy az állatokért - vagy a házban tartott állatokért - mint Ön. Illetve sok esetben a körbe körbe szaladgáló, ugráló kutyus zavarhatja a vásárlót a nyugodt és alapos bejárásban. Ha megoldható, bízza valakire a házi kedvencet ezidőre. 

#11  Legyen őszinte a vevővel

Ha úgy dönt, hogy lemond ezekről az ellenőrző tippekről, akkor is tüntesse fel az ismert problémákat a hirdetés szövegében és az érdeklődök látogatása alkalmával. Ez különösen fontos olyan súlyos problémák esetén, mint a beázás, a szivárgó, vagy csöpögő  fürdőszobai mosdó, illetve a repedések és egyéb látható, vagy használat során tapasztalt hiba. 

Végső összegzés

Most, hogy már tudja, hogyan készítheti fel ingatlanát - és saját magát is - a érdeklődök érkezésére, itt az ideje picit lazítani. De, ha igazán könnyed és gondtalan értékesítést kíván magának, akkor fogadja el az ingatlanértékesítő szakértelmét és segítségét. Hiszen a ház felkészítése az eladásra, az Ön dolga lesz, de a többi terhet és mindenféle intéznivalót levesznek a válláról a profi értékesítők.

Ingatlanügyekben mindig segítséget kaphat tőlünk.

Keressen bizalommal!

Horváth Sándor ingatlanértékesítő

hívjon minket: (+36) 70 275 2651


Friss híreinkért, inspirációért, eseményekért kövessen minket a Facebookon.

© Álmai Rezidenciája Kft.
Minden jog fenntartva.
Webdesign: JooPlugit.com.

Cím


2360 Gyál
Gerle tér 6/1

Telefon


Kövessen minket


Adatkezelés