Mitől lesz hitelezhető egy ingatlan 2022-ben?

Mitől lesz hitelezhető egy ingatlan 2022-ben?

Megjelent:

Az ingatlanhitel ugyan nem az egyetlen alternatívája új otthonunk megvásárlásának, de tény, hogy még mindig a leggyakrabban használt lehetőség. Kellő információ hiányában, viszont kudarcba fulladhat minden.

A vásárlók egy része - akik a kiszemelt ingatlan értékének egy részét hitelből kívánják finanszírozni - nem is sejtik, hogy a felvenni kívánt lakáshitelhez nem elegendő a fizetési igazolás és a meglévő önrész. Mindez semmit sem ér, ha az ingatlan nem hitelezhető, azaz a bank nem ad rá kölcsönt.

Minden esetben arra törekszem, hogy a lehető legtöbb információt megadjam az ügyfeleimnek, minden lépésnél segítsem Őket, hiszen a cél nem más, mint megtalálni azt az otthont, ami boldoggá teszi őket. Ezért most egy tanulságos és valós történetet szeretnék megosztani Önökkel.

Kezdjük az elején, azaz mitől is lesz hitelezhető egy ingatlan? Nem, nem attól, hogy én azt mondom “ez az ingatlan hitelezhető”.

Minap megláttam egy ingatlan hirdetésével foglalkozó oldalon egy remek üllői ingatlant. Mondom magamnak – mert én mindig kéznél vagyok – van benne fantázia, figyelemfelkeltően be tudnám fotózni. Már láttam a saját fotóimat magam előtt, azokat amik valós képet adnak és felkeltik a potenciális vásárlók érdeklődését.

Ugyanitt meg kell említenem, hogy a hirdetéshez számtalan “művészi” fénykép készült a gáztűzhelyről, a kanapéról, a pipáltatott WC-ről (ez volt a kedvencem), de a lakásról gyakorlatilag semmi nem derül ki.

Nem látszódtak a terek, ezért ezek a képek sok olyan érdeklődőt is bevonzanak -  na ők az ingatlanturisták - akik a helyszínen szembesülnek azzal, hogy mégsem ez a megfelelő ingatlan számukra, hiszen a hirdetésben szereplő képek alapján teljesen mást vártak. Nem utolsó sorban ezzel torz visszacsatolást kap az eladó is, hiszem hiába nézik meg naponta hárman is – a frankó gáztűzhelyt - senki sem tesz ajánlatot az ingatlanra, az eladó pedig nem is sejti, hogy mi lehet a gond.

És ami ennél is kétségbeejtőbb, hogy ugyanezzel sok potenciális vevőt is vesztenek.

A hirdetés egyébként a szokásos szövegezéssel indult, azaz köszönik, de ingatlanos segítségét nem kérik. Hát jó, így nem is hívtam fel, de azért egy apró üzenetet hagytam az eladónak, hogy alkalmasint, egy sikeres értékesítés reményében ott tudnék teremni, lévén a székhelyem is Üllő városában van.

Azért, csak feltüzelt ez az ingatlan, mondom - szintén magamnak - hogy rápillantok a térképszelvényre, mert az ingatlanok (leginkább is a kertes házak itt szoktak elvérezni) hitelezhetőségét nagyban befolyásolja, hogy az értékbecslő ugyanazt látja-e a valóságban, mint a kezében lévő térképszelvényen.

Jó tisztában lenni azzal is, hogy az árképzést nemcsak a lokáció, hanem a hitelezhetőség is befolyásolja.

És akkor térjünk a lényegre, azaz mikor hitelezhető az ingatlan és mik a kizáró okok?

  • A földhivatali iraton az aktuális állapotnak kell szerepelnie (nem lehet illegális hozzáépítés, túl-építés stb.)
  • Lakhatatlan ingatlan nem hitelképes
  • Kikapcsolt közművel szintén nem megy a hitelezés
  • Osztatlan közös tulajdon sem nyerő addig, míg nincs megosztási szerződés.

Na de térjünk vissza erre az ingatlanra. Rápillantok és egy hozzáépítést vélek felfedezni… és a hibrid képen még jobban előjön az ingatlan eme hibája. Még az is lehet, hogy jelenlegi tulajdonosa így vásárolta – esetlegesen készpénzért, ott biztos nem volt értékbecslő – és így lehet nem is tud róla.

Akkor lehet probléma, ha a jóhiszemű vásárló hitelből kívánja finanszírozni a vásárlást, netán CSOK-ot is szeretne felvenni – mely illetékmentességgel jár, tehát a 4% vagyonszerzési illetéket nem kell megfizetni, ami valljuk be nagy segítség – és akkor elindul a folyamat… vagy inkább a rémtörténet.

Adásvételi szerződés, a foglaló, az érkeztetett példány már a földhivatalban, majd az értékbecslés és meg is van a baj. Az értékbecslő megállapítja, hogy az ingatlan nem felel meg a földhivatali állapotoknak és ennél a pontnál  a bank kiszáll. A foglaló már az eladónál és jöhet a PTK. Ez vajon kinek a hibája? Rengeteg problémát szül az ilyen ingatlan, pedig majdnem mindenre van hivatalos megoldás.

Mi ebből a tanulság és mi a helyes út, amikor lakásvásárlásra adjuk a fejünket?

Az, hogy az ingatlanértékesítő sok kellemetségtől és kudarctól mentheti meg Önt, a vásárlót. Hiszen naprakész információval rendelkezik, ismeri az ingatlanértékesítés minden apró részletét, tudja mi a következő lépés és azt is, hogy azt a lépést melyik irányba kell megtenni.

Kedves leendő ügyfeleim – mert a meglévők már tudják - én már az első találkozásra viszem magammal a térképszelvényt, hogy ne érjen senkit meglepetés. Az általam elkészített ingatlanfotó referenciákat és videós anyagokat, pedig itt tudják megnézni: Horváth Sándor - Linktree .

Ingatlanügyekben mindig segítséget kaphat tőlünk.

Keressen bizalommal!

Horváth Sándor ingatlanértékesítő

hívjon minket: (+36) 70 275 2651


Friss híreinkért, inspirációért, eseményekért kövessen minket a Facebookon.

© Álmai Rezidenciája Kft.
Minden jog fenntartva.
Webdesign: JooPlugit.com.

Cím


2360 Gyál
Gerle tér 6/1

Telefon


Kövessen minket


Adatkezelés